PAL • MDF • Oglinda • Sticla Mata Colorata • Sticla Sablata

Informatii la telefon: 0728 664 935 | Constanța

Cum incorporezi stilul Art Nouveau intr-un decor contemporan

ian. 272021
 

Cum a aparut stilul Art Nouveau 

Miscarea Art Nouveau (Arta Noua) a aparut in ultimul deceniu al secolului XIX ca o reactie impotriva eclectismului si formelor conventionale din arta, punand accentul pe linia curba, sinuoasa, pe formele zvelte, ondulate si pe reprezentarea aproape fidela a elementelor din natura (flori, frunze, pasari, insecte). Curentul Art Nouveau cucerit rapid toate artele si a devenit popular in SUA si Europa, cu toate ca sub denumiri diferite: Jugendstil in Germania, Liberty in Italia, Modernismo in Spania si Secesionism in Austria. A atins un maximum de popularitate in 1900, cu ocazia Expozitiei Universale din Paris, in pragul Primului Razboi Mondial a fost inlocuit de stilul Art Deco, apoi a revenit pentru scurt timp, in anii ‘60, odata cu miscarea hippie. 

Ce caracteristici are stilul decorativ Art Nouveau

  • Elemente ondulate omniprezente atat in balustradele cu linii curbe si forme organice, cat si in ancadramentele rotunjite ale ferestrelor si arcadele trecerilor dintre camere.
  • Ornamente inspirate din natura si redate cat mai fidel in mobilierul sculptat sau in imprimeul tapetului ori tapiteriilor.
  • Fier forjat perzent in designul corpurilor de iluminat, al mobilierului si decoratiunilor. 
  • Usi, ferestre sau pereti despartitori cu vitralii.
  • Motive decorative florale inspirate din stampele japoneze, infatisand orhidee, lotusi sau crini. De asemenea, specifice stilului Art Nouveau sunt motivele reprezentand pasari (pauni, papagali sau Pasarea Paradisului) si cele in forma literei S.
  • Scheme cromatice bazate pe pasteluri si nuante de galben mustar, verde salvie sau verde maslina, albastru paun, auriu si maro. 

Cum decorezi casa cu elemente Art Nouveau 

Iata cum poti da locuintei tale un aer sofisticat, tipic interioarelor Art Nouveau:

  • Infrumuseteaza tavanul cu profile decorative sau aplica pe pereti tapet cu motive florale ori cu forme sinuoase, dinamice. Nu e nevoie sa acoperi toti peretii unei camere cu tapet: e suficient sa creezi un perete accent in living sau in dormitor. Un fototapet din material netesut ce infatiseaza ilustratiile artistului Alfons Mucha iti va transforma livingul intr-un spatiu incantator si plin de senzualitate. 

Alege covoare in culori pale sau intunecate, cu imprimeuri intricate, reprezentand flori, carcei de vita de vie si linii serpuite. 

  • Adauga in decor sticla colorata, dar in cantitati mici, de exemplu, in designul unei veioze sau unei decoratiuni. Cauta in special obiectele decorate cu sticla Tiffany, denumita astfel dupa creatorul tehnicii de realizare a acestui tip de vitralii, Louis Comfort Tiffany.
 
 

Veioza Marfil

Veioza Marfil

Alege mobilier cu forme rotunjite si picioare inalte, usor curbate si tapiterii in culori care nu ies foarte mult in evidenta (nuante de bej sau pasteluri). Dulapurile pot avea fronturile sculptate cu motive florale sau forme intortocheate.

  • Tablourile si decoratiunile de perete vintage, reprezentand ilustratii si reclame din perioada de inceput a advertisingului sunt, si ele, un adaos potrivit intr-un spatiu cu accente Art Nouveau. 

Elementele stilului Art Nouveau pot aglomera decorul, daca nu le folosesti cu masura. Din fericire, atat finisajele, cat si mobilierul ori decoratiunile Art Nouveau au o frumusete launtrica pe care nu poti decat s-o admiri, iar adaugate subtil intr-un spatiu contemporan au un efect spectaculos. Inspira-te din sugestiile de mai sus si vei gasi usor un echilibru intre rafinamentul acestui stil si cerintele estetice actuale.

   
© 2021 Oprea Andrei - Toate Drepturile Rezervate
Politica de Confidentialitate
Contact Drafie's Design