PAL • MDF • Oglinda • Sticla Mata Colorata • Sticla Sablata

Informatii la telefon: 0728 664 935 | Constanța

Moduri inedite in care poti decora tavanul din living si din dormitor

ian. 202021
 

Adauga tavanului putina culoare

Un tavan alb este un tavan sigur, iar in camerele mici poate fi cea mai simpla si eficienta solutie pentru ca amplifica vizual spatiul, dar asta nu inseamna ca un tavan colorat este drumul cel mai scurt catre un dezastru decorativ. Ba chiar dimpotriva, cu conditia sa respecti cateva reguli:

  • Atata vreme cat tavanul este vopsit intr-o culoare cu una sau doua nuante mai deschisa decat cea a peretilor, va parea mai inalt. 
  • Alege o vopsea satinata. Lumina se va reflecta de pe suprafata tavanului si va compensa, intr-o oarecare masura, efectul de „coborare” al unei culori mai intunecate. In acest caz, insa, suprafata tavanului trebuie sa fie impecabila, pentru ca vopseaua usor reflectorizanta va evidentia chiar si cele mai mici defecte. 
  • O culoare intunecata pe un plafon inalt echilibreaza spatiul dintr-o camera.

Iata cateva exemple de culori care vor arata foarte bine pe tavan:

  • Galben pal
  • Albastru celest 
  • Roz pudra 
  • Cafeniu cald 

Mascheaza imperfectiunile cu lambriuri

Placarea tavanului cu lambriuri de lemn are cel putin doua avantaje practice deosebite: 

  • Cablurile, tevile si imperfectiunile nu mai sunt vizibile.
  • Camera este mai bine izolata termic si fonic.

Un tavan lambrisat este ideal nu doar pentru un living sau un dormitor amenajat in stil rustic, ci si intr-un decor contemporan sau chiar minimalist, daca optezi pentru lambriuri albe. 

Decoreaza tavanul cu o bordura colorata

Nu este o tehnica decorativa noua, dar este eficienta. Daca incadrezi tavanul intr-o bordura realizata cu ajutorul a doua nuante apropiate ale aceleiasi culori, vei crea un efect tridimensional foarte atractiv. Plafonul va arata aproximativ ca o caseta sau ca o tava intoarsa, dand iluzia de inaltime. 

Decoreaza tavanul cu dungi 

Tavanul dungat este mai putin popular in apartamentele noastre, probabil si pentru ca este destul de greu de realizat si nu se potriveste chiar in orice spatiu. In principiu, un dormitor mic va avea doar de castigat de pe urma unui tavan cu dungi, insa pe tavanul din living, fiind de obicei mai mare, nu va avea acelasi efect (dungile tind sa micsoreze optic spatiile mari si sa le mareasca pe cele mici). Cele mai potrivite sunt combinatiile de dungi albe si negre sau de dungi albe si in diverse nuante pastel. 

Aplica stickere 

Nu vorbim aici despre stelutele fosforescente care nu ar trebui sa decoreze decat camera copilului, ci despre stickerele realizate din vinilin acrilic, intr-o varietate de forme si culori. Alege unele cu model floral pentru centrul tavanului, care sa incadreze estetic lustra sau candelabrul din living. Totusi, aplica-le doar pe un tavan alb, pentru ca vor aglomera prea tare atmosfera in cazul in care plafonul are o alta culoare. 

Monteaza cornise si profile decorative pe tavan

Cornisele delimiteaza tavanul de perete si acopera eventualele imperfectiuni aparute la vopsire, iar profilele si baghetele decorative din polistiren confera eleganta plafonului. Poti alege modele ornamentate sau simple, albe, argintii, aurii, negre sau de culoarea lemnului, in functie de stilul amenajarii. 

Decoreaza plafonul cu barne false

Un tavan impunator poate fi realizat foarte usor cu ajutorul unor barne false din polistiren, care imita grinzile expuse. Alege unele cu aspect de lemn, intr-un living amenajat in stil rustic ori industrial, sau adauga putin dramatism atmosferei cu ajutorul unor barne intr-o culoare contrastanta cu cea a tavanului. Daca tavanul este alb, grinzile decorative negre vor conferi personalitate incaperii. Poti opta pentru grinzi false de aceeasi culoare cu a tavanului daca vrei sa adaugi adancime spatiului, fara sa tulburi armonia decorului. 

Poti lua in considerare toate sugestiile de mai sus atunci cand planuiesti redecorarea tavanului din living sau dormitor, dar te sfatuim sa apelezi si la ajutorul unor profesionisti daca optezi pentru o schimbare radicala. Finisajele pentru plafon nu sunt la fel de usor de manevrat precum cele pentru pereti, iar pentru un efect spectaculos ai nevoie de o manopera impecabila. 

   
© 2021 Oprea Andrei - Toate Drepturile Rezervate
Politica de Confidentialitate
Contact Drafie's Design