PAL • MDF • Oglinda • Sticla Mata Colorata • Sticla Sablata

Informatii la telefon: 0728 664 935 | Constanța

Stilul fusion in amenajarile interioare

feb. 022021
 

Pentru a elimina din start orice fel de neintelegere, trebuie spus ca fusion inseamna amestec, iar stilul cu acest nume ar putea fi considerat excentric tocmai pentru ca imbina elemente aparent foarte diferite. Daca termenul de fusion ti se pare ca suna pretios, il poti folosi pe cel de dezordine organizata, in sensul de deschidere către experimente cu texturi, decor neobișnuit, mobilier cu forme excentrice, textile și tapițerii.

Ce este stilul fusion

Stilul fusion in amenajarile interioare are o istorie interesanta. Nu exista o data exacta a aparitiei acestuia, unii spun ca acest lucru s-a intamplat in anii ‘80, inceputurile fiind legate, indubitabil, de Movement 8, o miscare inceputa de un foarte cunoscut designer interior, Antonio „Budji” Layug, un designer filipinez cu studii de design in SUA, foarte atasat insa de traditiile din tara sa. Layug a decis să creeze un stil inovator, amestecand componente din stiluri diferite. De pilda, a luat un cadru de metal al unei mese, i-a pus un blat de lemn si a ornat-o cu sidef. S-a intamplat ca stilul fusion a prins si a devenit o moda apreciata in designul interior.  

Altii cred ca stilul fusion a aparut in anii ‘90, legand momentul de introducerea in designul interior american a unor elemente traditionale din zone precum Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu sau Asia. Ideea este aceea ca elementele acestui stil provin din traditii si culturi extrem de diferite, dar totusi se imbina armonios. 

Indiferent daca stilul fusion a inceput in anii ‘80 sau ‘90, in amenajarile interioare aceasta tema inseamna acelasi lucru, combinarea unor elemente care la prima vedere par incompatibile. In timp, stilul a devenit foarte popular, poate si pentru ca exact imbinarea de obiecte neobisnuite da personalitate locului armonizand intreg spatiul. Este ca si cum obiecte care provin din culturi diferite ajung sa se completeze reciproc si sa creeze un spatiu relaxant si stilat. 

Daca te gandesti sa-ti amenajezi casa in acest stil, ar mai trebui sa stii ceva: nu exista reguli precise, totul depinde doar de gustul si personalitatea ta, iti acorda libertatea de a-ti crea spatiul in care tu te simti cel mai confortabil. 

Vorbim de un stil care te ajuta sa-ti pui in valoare creativitatea si ingeniozitatea in materie de amenajari interioare. Vechiul se imbina perfect cu noul, culorile pastelate cu cele tari, liniile drepte cu cele curbe, modernul cu clasicul sau traditionalul. Este un stil care scoate in evidenta intr-un mod armonios unicitatea elementelor componente, pare ca imbina simplul si rafinamentul intr-un mod unic si foarte placut vederii.

Stilul fusion este adaptabil

Putem spune ca stilul fusion este adaptabil si exact din aceasta cauza este apreciat si, desi nu mai domina designul interior, asa cum s-a intamplat in 2015 de exemplu, el continua sa existe, intr-o forma sau alta. Se aplica mai usor apartamentelor decat caselor, pentru ca este mai simplu de facut schimbari in spatii mici. 

Stilul fusion nu este costisitor

In general, cand ne gandim la amenajari interioare, avem impresia ca acest lucru presupune bani multi, dar stilul fusion contrazice acest mit. Este un stil ieftin, atractiv si stilat, iar rezultatul nu poate fi decat neasteptat, in sensul de pretios, extravagant, chiar daca nu ai facut altceva decat sa folosesti un covor vechi, o perna pe care ai imbracat-o in catifea sau matase, o lampa veche sau orice alt obiect in stil vintage.

Stilul fusion inseamna amenajari interioare armonioase

Pentru ca de fapt toate elementele (materiale, culori, forme) ajung sa se imbine, se completeaza si se potenteaza in acelasi timp, nimic nu este fortat in stilul fusion. Pernele cu imprimeuri vegetale sau animale și covoarele persane se potrivesc perfect într-o amenajare în acest fel.

Decorul in stil  fusion este simplu si rafinat

Acest lucru se intampla pentru ca de cele mai multe ori elementele nu sunt sofisticate, valoarea lor este data de vechime, calitate, aspect. In aceasta ambianta isi poate gasi locul si un covor persan vechi dar bine intretinut, perne decorative cu imprimeuri vegetale si animale, draperii de catifea si obiecte vintage care pot oferi spatiului stil, fara a adauga si doza aceea de pretiozitate a spatiilor rafinate. 

Stilul fusion este viu colorat

Culorile specifice stilului fusion sunt verde, galben, portocaliu, roz, auriu, turcoaz. La prima vedere par culori puternice, dar in realitate exact aceste nuante sunt cele care ofera viata spatiului si ii confera personalitate. In plus, ele se pot imbina intr-un mod agreabil. 

Stilul fusion poate fi o idee de design interior pentru cei indrazneti, creativi, ingeniosi, dar in egala masura si pentru cei care se plictisesc repede si doresc sa poata face schimbari ori de cate ori considera ca este necesar. Stilul fusion inseamna, de fapt, sa-ti pui amprenta pe spatiul care vrei sa te defineasca cel mai bine.

 

 
© 2021 Oprea Andrei - Toate Drepturile Rezervate
Politica de Confidentialitate
Contact Drafie's Design